Χιονοδρομικό

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του βουνού του Χελμού και οι πλαγιές του εκτείνονται σε υψόμετρο από 1700μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340μ. (Νεραϊδόραχη). Παράλληλα, η απόσταση του από την πόλη των Καλαβρύτων είναι μόλις 14χλμ.

Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988 μετά από επίπονες και χρόνιες προσπάθειες του τότε Δήμαρχου Καλαβρύτων και οραματιστή του κέντρου Πάνου Πόλκα. Η δημιουργία του συνετέλεσε τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας τα Καλάβρυτα έναν από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Χώρα. Οι επισκέπτες που καταφτάνουν στον Χελμό κατά την χειμερινή περίοδο ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 150.000 άτομα. Μέσα σ’ αυτούς βρίσκονται απλοί επισκέπτες, χιονοδρόμοι όλων των επιπέδων καθώς και οικογένειες που αποζητούν μια εξόρμηση στην φύση. Τέλος, είναι το πιο κοντινό χιονοδρομικό στην Αθήνα (απέχει μόλις 203χλμ) ενώ υποδέχεται σκιέρ και snowboarders από όλη την Ελλάδα λόγω της στρατηγικής του θέσης κοντά στην πλειοψηφία των κύριων αστικών κέντρων της χώρας.

Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού υπάρχουν συνολικά οχτώ (8) αναβατήρες και δεκατέσσερις (14) πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 25 χλμ. Οι δρόμοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο και η πρόσβαση σε αυτό από τα Καλάβρυτα είναι πάντα εύκολη και ιδιαίτερα όμορφη, καθώς ο επισκέπτης περνάει μέσα από μια διαδρομή γεμάτη έλατα. Διαθέτει άνετους χώρους Parking (30.000 μ2 ακριβώς δίπλα στην είσοδο του), σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ (ένα φιλανδικό κτίριο στην βάση του και ένα στην Βαθειά Λάκκα σε υψόμετρο 1850μ), κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης ski & snowboard για όλους τους επίδοξους χιονοδρόμους καθώς και διάφορες άλλες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να επιλέξει (ενοικίαση snowmobile, έλκηθρα χιονιού, παιδότοπος κτλ).

Τέλος, στην κορυφή της Νεραϊδόραχης σε υψόμετρο 2.340μ., δεσπόζουσας σημασίας είναι η λειτουργία του τηλεσκοπίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, κατά τη χειμερινή περίοδο (από το Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο) από τις 09:00πμ έως τις 16:00μμ. Παράλληλα είναι επισκέψιμο και κατά τους υπόλοιπους μήνες οπού ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στο βουνό και να επιλέξει εναλλακτικές, μη οργανωμένες, δραστηριότητες όπως πεζοπορία, mountain bike, ορειβασία κτλ.

Sign In