Με προσδοκίες πολλές, συσσωρευμένες από τα παιδικά σου ακόμα χρόνια, ανηφορίζοντας χάνεις από τον ορίζοντά σου το μπλε της θάλασσας και η διαδρομή στενεύει από τις βουνοκορφές, που διαρκώς ξεπροβάλλουν πιο πυκνές, πιο πράσινες, πιο ψηλές.

Εδώ αρχίζει η πρόκληση του βουνού, που διαρκώς σε καλεί να το κατακτήσεις!

Οδοντωτός

... Επιβιβάσου ... απόλαυσε μια ειδυλλιακή εμπειρία ...

περισσότερα

Εκεί που αποφασίζουν οι οροσειρές και ενώ προχωράς με την προσμονή της πρώτης σου αντάμωσης, ξαφνικά σε καλοδέχεται το φωλιασμένο στο βράχο για 17 σχεδόν αιώνες, μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και αναφωνείς ... μα τόσο όμορφο! Η οικοδέσποινα Παναγιά, που είναι εκεί θρονιασμένη από το 362μ.Χ., στέκεται η αρχή της μυριόχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Βαθιά μες το φαράγγι, θα ακούσεις τον αντίλαλο του οδοντωτού, που για 120 χρόνια τώρα ανεβοκατεβαίνει αδιαμαρτύρητα τη δική του ιστορική στενωσιά, κάτω από το άγρυπνο μάτι και τη θεία αγάπη της Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Χιονοδρομικό / Σκι - Snowboard

... Ας απολαύσουμε του χειμώνα τη φορεσιά ... ας περιπλανηθούμε στην απεραντοσύνη της λευκότητας ...

more

Εδώ, στον ξενώνα του μοναστηριού, που προβάλλει εντυπωσιακά στην αιχμή του βράχου, φιλοξενήθηκαν ο αυτοκινητοβιομήχανος, Χένρυ Φόρντ, ο μελετητής του Κεραμεικού, Έντουαρντ Έβερετ, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άγγελος Σικελιανός και πολλές άλλες μεγάλες προσωπικότητες.

Σπήλαια Λιμνών

... Εκεί ... στο μαγικό κόσμο των σπηλαίων ...

περισσότερα

Με τη συντροφιά του οδοντωτού στα δεξιά σου και μέσα από τα ριζωμένα στα νερά του Βουραϊκού πλατάνια, βγαίνεις στο ξέφωτο, στο οροπέδιο των Καλαβρύτων. Φτάνεις!

Σε υποδέχονται το ιστορικό κτίριο του οδοντωτού, ο σταθμός, έργο του Χαρίλαου Τρικούπη το 1896, και το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ένας τόπος, μια ιστορία, μια μνήμη ...

περισσότερα

Η πινακίδα οδοσήμανσης στη γωνία, συνοψίζει άθελά της και προτείνει τις διαδρομές του επισκέπτη στο χτες και στο σήμερα!

Ανατολικά, Τόπος Εκτελέσης, Χιονοδρομικό Κέντρο, Ναός της Αρτέμιδας της Ημερασίας, Πύργος των Πετιμεζαίων, Σπήλαια των Λιμνών, Πλανητέρο, Αρχαίος Κλείτορας, Λαδωνας, Τρίπολη.

Δυτικά, Αγία Λαύρα (ιδρύθηκε το 961) – η εθνική κιβωτός, το μοναστήρι των ηρώων και της κήρυξης του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, Σοπωτό - χωριό του μεγάλου δασκάλου Ευάγγελου Παπανούτσου, Τριπόταμα, Δάφνη – πετρόχτιστο χωριό μοναδικής ομορφιάς κοντά στη λίμνη του Λάδωνα, Αρχαία Ολυμπία.

Δεκάδες πανέμορφα χωριουδάκια κρυμμένα θα ανακαλύψετε κατά μήκος της διαδρομής, με λιγοστούς πλέον, αλλά φιλόξενους κατοίκους και πολύ σημαντικά, λαϊκά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, αρχοντόσπιτα και εκκλησιές που στέκουν για αιώνες.

Θρησκευτικά μνημεία

Στα όρη κατέφυγε η πίστη, και η τέχνη με σπάνιες εξάρσεις τη στέγασε ...

περισσότερα

Την πρώτη λεπτομερή περιγραφή της περιοχής μάς την δίνει ο Παυσανίας και ακολουθούν σημαντικοί περιηγητές όπως ο Έβερετ, πρύτανις του Χάρβαρντ και προσωπικός σύμβουλος του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, γύρω στο 1845. Εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της πετρόκτιστης κωμόπολης των Καλαβρύτων και την φιλοξενία των κατοίκων της.

Μετά την ολοσχερή καταστροφή των Καλαβρύτων από τους ναζί το 1943, η αισθητική της δόμησης της πόλης δυστυχώς χάθηκε και σήμερα είναι απολύτως σύγχρονη. Ελάχιστα στοιχεία έχουν απομείνει.

Βουνά / Μονοπάτια

... Nιώσε τη φύση ... θα σου δώσει περισσότερα απ’ αυτά που ζητάς ...

βγες στο ξέφωτο ...

περισσότερα

Ο χάρτης των ενδιαφερόντων του επισκέπτη στην περιοχή μας, ξεκινάει από την αρχαία, μεσαιωνική και τη σύγχρονη ιστορία για να φτάσει στο χιονοδρομικό, στον οδοντωτό, στα Σπήλαια Λιμνών, στην εξερεύνηση της μοναδικής βιοποικιλότητας και της παρθένας φύσης, στα ποτάμια και τις λίμνες, στην ανακάλυψη πανέμορφων χωριών και μονοπατιών, στην ποδηλασία, στο καγιάκ, στους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και για τους μελετητές της γεωλογίας. Και βέβαια η φιλοξενία, τα ντόπια προϊόντα μας και η αυθεντική κουζίνα!

Στην πρώτη επίσκεψη είναι φυσικό να κυριαρχήσει το βάρος των γεγονότων του 1943 και του 1821 στην περιοχή μας. Δύσκολο να τα προσπεράσεις. Όμως, γρήγορα, όλα τα άλλα που είναι τόσο δυναμικά στοιχεία, άμεσα παίρνουν τη σειρά τους στα ενδιαφέροντα του επισκέπτη μας και θα του χαρίσουν αξέχαστες χαρές.

Αγαπητέ μας επισκέπτη, από τα Καλάβρυτα θα αναχωρήσεις πλουσιότερος! Θα αποζημιωθείς όμοια, σαν να βγαίνεις από μια όμορφη παράσταση στο θέατρο ή τον κινηματογράφο...!

Τα χωριά των Καλαβρύτων

Το 'να πιο όμορφο, πιο φιλόξενο απ’ τ’ άλλο ...

περισσότερα

Ιστορία

«... Την ιστορία μου την έγραψα ως θησαυρό παντοτινό ...»

Θουκυδίδης 460-399 π.Χ.
Αρχαίος Έλληνας Ιστορικός

περισσότερα

Ιστορικά μνημεία

Εκεί που συναντώνται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ...

περισσότερα

Αρχαιολογικοί χώροι

Κάθε πέτρα μαρτυρά τα μυστικά των αιώνων ...

περισσότερα

Ποτάμια / Rafting - Kayak

Ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος, ο Αροάνιος, ο Βουραϊκός κι ο Σελινούντας σε περιμένουν στην παρέα τους ... Δέξου την πρόσκληση ...

περισσότερα

Μνημεία της φύσης

ʾΕν πάσι γάρ τοῖς φυσικοῖς ἐνέστι τί θαυμαστόν.
Σε όλα τα πράγματα στη φύση, υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.,
Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

περισσότερα

Εθνικό Πάρκο και Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO

περισσότερα

Κέντρα Λαογραφίας

Και ν' Αλέθει ο Μύλος: τα Μελλούμενα τα Τωρινά τα Πρώτα.

περισσότερα

Μύθοι και παραδόσεις

Η κληρονομιά μας λίγο πριν συναντήσει την ιστορία ...

περισσότερα

Αρχιτεκτονικά μνημεία

Στις λαξευμένες με κέφι και μεράκι πέτρες ...

περισσότερα

Μηχανοκίνητος αθλητισμός

Χωμάτινες διαδρομές γεμάτες περιπέτεια ...

περισσότερα

Αεραθλητισμός

Πετώντας στον ουρανό των Καλαβρύτων ...

περισσότερα

Γαστρονομία

Γεύση και παράδοση ... ένας μοναδικός συνδυασμός ...

περισσότερα

Κατά την επίσκεψή σας

Φιλοξενία ... λέξη ελληνική ... μια πράξη αρετής ...

περισσότερα

Εικονική περιήγηση

Ένα διαφορετικό ταξίδι ...

περισσότερα

Sign In