Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι άρρηκτα δεμένο με το μαρτυρικό παρελθόν της πόλης και φορτωμένο συγκίνηση και μνήμες.

Στις 13 Δεκεμβρίου το 1943 έμελλε να πρωταγωνιστήσει στην τραγωδία, καθώς σ' αυτό το κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

Με προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα και έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την Εκτέλεση των Καλαβρυτινών, το Μουσείο αποτυπώνει γλαφυρά την θηριωδία, καθώς μας ξεναγεί στο χρόνο και στην ιστορία. Στην είσοδο του Μουσείου, η σύνθεση με τίτλο «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ», έργο του γλύπτη Νίκου Δημόπουλου, αναδίδει την οδύνη, και το πένθος που βίωσαν οι Καλαβρυτινοί το 1943, αλλά και την καρτερικότητα, την τρομερή ελευθερία να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις για να ξαναχτίσεις τη ζωή σου από την αρχή.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 το σχολείο κάηκε ολοσχερώς και μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Το 1955 επαναλειτούργησε ως σχολείο, ενώ το 1986 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο εγκαινιάστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2005 (από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο). Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στα μνημεία της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής.

Sign In