Τουρλάδα

Εδώ θα βρείτε την Τουρλάδα…

Η Τουρλάδα είναι ένα μικρό ορεινό χωρίο σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 800μ. Παλαιότερα αποτελούσε κοινότητα της Επαρχίας Καλαβρύτων, ενώ σήμερα είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λευκασίου. Βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ από την πρωτεύουσα του Δήμου, την Κλειτορία. Είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά του βουνού Κουρκουλίτσα του ευρύτερου συγκροτήματος του φημισμένου Χελμού.

Η Τουρλάδα απέχει από την Αθήνα 220χλμ. μέσω της σήραγγας Αρτεμισίου. Από την Πάτρα απέχει 120χλμ., ενώ το πιο κοντινό μεγάλο αστικό κέντρο είναι η Τρίπολη, σε απόσταση 65χλμ. Η οδική πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη και μέσω πολύ καλής βατότητας οδικού δικτύου. Επίσης σε απόσταση 30 χλμ. Βρίσκονται τα ιστορικά Καλάβρυτα.

Η πορεία στο χρόνο...

Η ονομασία του χωριού προφανώς προήλθε από τη μορφολογία του βουνού Κουρκουλίτσα ή του δυτικά του χωριού λόφου Τσούγκα, οι οποίοι μοιάζουν με τρούλους, οπότε έχουμε την ονομασία Τρουλάδα και κατά παραφθορά Τουρλάδα.

Η γένεση του οικισμού δεν είναι εξακριβωμένη πλήρως. Πρώτη φορά αναφέρεται σε επίσημα κείμενα μετά την απογραφή των Ενετών που συντάχθηκε στις 29/08/1699 και δημοσιεύθηκε στη Βενετία τος έτος 1704 και ειδικότερα στο κεφάλαιο: REGNODELPELOPONHSO-TerzoTerretoriodiCalavri, δηλαδή Βασίλειο της Πελοποννήσου-Τρίτη Περιοχή Καλαβρύτων, με τη λατινική λέξη: ΤURLADA. ta.

Το χωριό μας έχει σημαντική παράδοση στους εθνικούς αγώνες. Ειδικότερα στην τοποθεσία Φροξυλιά στις 16 και 17 Μαρτίου του 1821 έλαβαν χώρα δύο σημαντικά ένοπλα επαναστατικά γεγονότα κατά του Βοεβόδα των Καλαβρύτων, Αρναούτογλου και της ακολουθίας του από τους αγωνιστές: Σωτήριο Παπαδαίο και τους συντρόφους του στην πρώτη περίπτωση και τον ίδιο και τους Ιωάννη Χονδρογιάννη και Ασημάκη Ντόλκα και τους συντρόφους τους στη δεύτερη, με αποτέλεσμα να φονεύσουν δύο Τούρκους μεταξύ των οποίων και τον καφετζή του Αρναούτογλου. Έκτοτε η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται ‘’Καφετζής’’. Η συνεισφορά του χωριού υπήρξε σημαντική και στους επόμενους εθνικούς αγώνες.

Το σημαντικότερο γεγονός συνέβη στις 12 Δεκεμβρίου του 1943, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, μια ημέρα δηλαδή πριν το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, όταν ομάδα Γερμανών στρατιωτών αναζητούσε ομοεθνείς τους συλληφθέντες από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Συγκεντρώθηκαν οι άρρενες του χωριού προς εκτέλεση, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρις σε προσπάθειες χωριανών που έπεισαν τους Γερμανούς επικεφαλείς ότι το χωριό δεν είχε σχέση με τους Γερμανούς αιχμαλώτους.

Sign In