Κλείτωρ

Tο χωριό Κλείτωρ, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του δήμου Καλαβρύτων. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 10 χλμ. από την Κλειτορία (Μαζέϊκα). Διασώζει το όνομα της αρχαίας πόλης - κράτους του Κλείτωρ και είναι κτισμένο δυτικά και άνωθεν του ομώνυμου ποταμού. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων αφού πολύ κοντά στο χωριό οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ευρήματα κεραμεικής γραφής της Μέσολιθικής εποχής!

Ο οικισμός είναι κτισμένος στην ανατολική πλαγιά του όρους Τάρταρη σε υψόμετρο 720μ. έχει ήπιο κλίμα σχετικά με την υπόλοιπη περιοχή των Καλαβρύτων το χειμώνα, και πολύ δροσερό καλοκαίρι διότι ο εσπερινός ήλιος δύει πολύ νωρίς.

Έχει 20 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και φτάνει τους περίπου τους 100 το καλοκαίρι, τόσοι είναι και οι εκλογείς του. Οι 50 οικίες του χωριού είναι κτισμένες αμφιθεατρικά, σε μια κατάφυτη από οπωροφόρα δένδρα έκταση 100 στρεμμάτων που χωρίζεται τοπογραφικά σε τρεις μαχαλάδες, τη Ράχη, όπου υπάρχει το παλιό πέτρινο σχολείο και 2 παλιές πέτρόκτιστες βρύσες.

Το Κάτω Μαχαλά, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το καφενείο με τα 2 ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και το μεγάλο κεφαλόβρυσο του χωριού. Στη νότια άκρη του οικισμού είναι η συνοικία του Αγ. Πέτρου.

Πέριξ του οικισμού υπάρχουν 7 ξωκλήσια, με σημαντικότερο αυτό της Αγίας Μαρίνας που πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου κάθε έτους.

Ο Κλείτωρ έχει συνολικά έκταση 8000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 5000 και πλέον είναι δασικές εκτάσεις. Ο οικισμός περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές, αιωνόβιες καστανιές, πεύκα, γαύρους και πρίνους μεγάλης ηλικίας. Στις όχθες του χείμαρρου Καρατζά και του ποταμού Κλείτωρ, δίπλα στις γάργαρες πηγές, φύονται αιωνόβια Πλατάνια, πελώριες Ιτιές και Λεύκες που προσφέρουν υπέροχες εικόνες στους φυσιολάτρες - πεζοπόρους που θα περιηγηθούν τα μονοπάτια τους. Το χωριό έχει 3 πηγές εντός του οικισμού και άλλες 13 πέριξ αυτού.

Υψηλότερο βουνό είναι ο Τάρταρης, με την κορυφή Ανάληψη στα 1420μ. και το Γυμνό στα 1360μ. (δύσκολο στην ανάβαση, αλλά σε αποζημιώνει η θέα από τις κορυφές, όπου βρίσκεται το επιβλητικό Φράγκικο κάστρο του 13ου αιώνα και αρκετά άγνωστα -  αχαρτογράφητα πολεμικά καταφύγια από την εποχή της Τουρκοκρατίας) εκεί που ενώνονται γεωγραφικά οι οροσειρές του Ερυμάνθου και του Χελμού δεσπόζει ο Τάρταρης, το ανεξερεύνητο βουνό της Πελοποννήσου).

Απέναντι απ’ το χωριό βρίσκεται το βουνό Λάκκες με κορυφή στα 1150μ. (εύκολη πρόσβαση, και άπλετη θέα προς την κοιλάδα του Λάδωνα, της Κατσάνας και τις κορυφές του Χελμού, της Ντουρντουβάνας, του Σαϊτά και του Μαινάλου).

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Κλέιτορα ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία διαθέτοντας συνολικά 1000 αιγοπρόβατα. Καλλιεργούν περίπου 100 στρέμματα και έχουν 3 σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, και 2 παραδοσιακές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό σφύζει από ζωή, αφού είναι αρκετές οι οικογένειες που παραθερίζουν στα εξοχικά τους και πολλοί οι επισκέπτες απ΄τα γειτονικά χωριά λόγω των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος και της εξαιρετικής φιλοξενίας που απολαμβάνουν.

Sign In