Κάτω Λουσοί

Οι Κάτω Λουσοί (Σουδενά) είναι ένα χωριό με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, εξαίρετο έργο των φημισμένων Λαγκαδινών μαστόρων και απλώνεται σε μια περιοχή άγριας φυσικής ομορφιάς στους πρόποδες του ελατοδάσους του Χελμού, είναι δηλαδή ένα χωριό που συνδυάζει άριστα τη φύση, την ομορφιά και το παραδοσιακό αυθεντικό οικιστικό περιβάλλον.

Είναι ένας πολύ κοντινός τόπος διαφυγής για τους κατοίκους της πρωτεύουσας αλλά και άλλων περιοχών.

Περί τα 200, μόνον, χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από το ορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων, απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων και αποτελεί ιδανικό σημείο για εξορμήσεις στα γύρω γραφικά χωριά, στο χιονοδρομικό κέντρο, σε ιστορικά και φυσικά μνημεία και αξιοθέατα και, για τους λάτρεις της φύσης και της άθλησης, αποτελεί αγαπημένο πεδίο δράσης για πάμπολλες εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ και μια απλή βόλτα στο πλούσιο και όμορφο ορεινό του περιβάλλον μπορεί να λειτουργεί αναζωογονητικά όλες τις εποχές του χρόνου. Και, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού, το αλεξίπτωτο πλαγιάς (ή αλλιώς το «παρά πέντε») κ.α.

Οι Λουσοί (Σουδενά) και η ευρύτερη περιοχή, τόπος γνωστός από την αρχαιότητα, αποτελεί σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821 αλλά και της Εθνικής Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής (1941 - 1943).

Αρχική Σύσταση: Ο Δήμος Σουδενών σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 8ης Απριλίου 1835, ως Δήμος της επαρχίας Καλαβρύτων. Κατατάχτηκε στη Γ' τάξη με 1396 κατοίκους και έδρα τα Σουδενά.

Sign In