Καστριά

Ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό ξεπροβάλλει μέσα από το κατάφυτο, φυσικό τοπίο με πέτρινες βρύσες και την εκκλησία της Παναγίας με το ξεχωριστό καμπαναριό.

Εκεί βρίσκεται και το μαγευτικό Σπήλαιο των Λιμνών, συνυφασμένο με πολλούς μύθους και ιστορίες. Λίγο πιο μετά συναντάμε τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, ένα σπηλαιώδη, γραφικό ναό από το 1886, ο οποίος έχει κηρυχθεί Ιστορικό, Διατηρητέο Μνημείο βυζαντινής-μεταβυζαντινής περιόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, είχε βρεθεί σ’ένα βράχο, το το αποτύπωμα της εικόνας της Ανάληψης. Από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας (1975) η θέα είναι εξαιρετική. Επίσης αξίζει να δει κανείς τη βρύση του Ιερεμία, ενός γέροντα μοναχού που κάηκε εκεί από τη φωτιά που είχε ανάψει ο ίδιος.

Το Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία του χωριού, θυμίζει την ιστορία του τόπου. Για τους φυσιολάτρες το ελατοδάσος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Μέσα από ένα δασικό δρόμο, περνώντας ένα παραδοσιακό, πέτρινο γιοφύρι στο ρέμα του Λαγκαδά, φτάνεις σε ένα παλιό, πετρόχτιστο χάνι και περιπλανιέσαι στο ελατοδάσος του Χελμού που απλώνεται γενναιόδωρα μπροστά σου.

Επιπλέον το μονοπάτι Ε4 (Διακοπτό - Κ. Ζαχλωρού - Καλάβρυτα - Κ. Λουσοί - Πλανητέρο - Άρμπουνας - Αγ. Νικόλαος - Τουρλάδα - Κρινόφυτα - Λυκούρια) είναι μια απόδραση στη φύση που ξεχωρίζει.

Sign In