Καλλιφώνιο

Το Καλλιφώνιο βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Τούρλα, Σκαφίδα, Αϊ Σώστη και Διάσελο που αποτελούν τμήματα της οροσειράς με το όνομα Καλλιφώνι και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα.

Μέχρι το 1907 ανήκε στο Δήμο Καλλιφωνίας (Ο Δήμος Καλλιφωνίου σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 31ης Μαρτίου του 1883. Κατατάχτηκε στη Β' τάξη με πληθυσμό 2786 κατοίκους και έδρα το Καλλιφώνι) οπότε και διαχωρίστηκε στις κοινότητες Καλλιφωνίου, Κέρτεζης, Λαγοβουνίου, Σιρμπανίου και Κανδάλου.

Τη φυσική ομορφιά του χωριού υπογραμμίζουν τα παρθένα δάση, η πλούσια βλάστηση, οι άφθονες φυσικές πηγές, τα ποτάμια που διασχίζουν το μικρό κάμπο με τα εύφορα δάση εδάφη. Ο επισκέπτης του Καλλιφωνίου απολαμβάνει την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων του, την ηρεμία και την ξεκούραση που προσφέρει η φυσική ομορφιά του τόπου, την ανάβαση στα καταπράσινα βουνά του, την αφθονία των κρυστάλλινων νερών του (του Κεφαλοβρύσου, του Νόμου, του Άμπουλα και των άλλων φυσικών πηγών). Μπορεί να θαυμάσει το μοναδικό καμπαναριό που βρίσκεται πάνω στον έναν από τους δύο υπεραιωνόβιους πλατάνους της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, καθώς και τις παλιές εικόνες της. Εξίσου μοναδική ομορφιά προσφέρει το ερημοκλήσι του Αϊ Γιώργη, στο λόφο απέναντι από το χωριό, με την υπέροχη θέα. Δεν πρέπει κανείς να παραλείψει την επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή, παλιά ιστορική μονή με σωζόμενες τοιχογραφίες, η οποία όμως έχει υποστεί καθίζηση, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη συντήρηση της.

Σήμερα το Καλλιφώνιο, ένα μικρό χωριό της τέως επαρχίας, με πλούσια ιστορία, δυστυχώς μη καταγεγραμμένη, αγωνίζεται να διατηρήσει την αυθεντικότητα και την παράδοσή του και να αντισταθεί στην ερήμωση της ελληνικής επαρχίας.

Sign In