Δάφνη

Η Δάφνη είναι ένα ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 641μ. στά σύνορα του νομού Αχαΐας - Αρκαδίας (ορεινη Γορτυνία). Είναι χωριό της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων και του σημερινού Δήμου Καλαβρύτων. Χτισμένο αμφιθεατρικά στη νοτιοανατολική πλευρά του Αφροδίσιου όρους και πιο συγκεκριμένα στις πλαγιές του Αγ. Μάμα και της Κορακοφωλιάς.

Πρέπει να υπήρχε ως οικισμός από το 900μ.Χ. ενώ αναφέρεται σε Φραγκικά κατάστιχα από τις αρχές του 13ου αιώνα. Στο χρονικό του Μορέως αναφέρεται με το όνομα Εstransses και ανήκε στη Βαρωνία της Ακοβας. Σημαντική ήταν και η συμβολή της στην επανάσταση του 1821, ενώ το Καλοκαίρι του 1826, επί Τουρκοκρατίας, καταστράφηκε ολοσχερώς. Από τα μέσα του 19ου αιώνα αποτέλεσε το Οικονομικό και Διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, (το 1940 με πληθυσμό 2360 κατοίκους ήταν τρίτη σε πληθυσμό στο νομό Αχαΐας, μετά την Πάτρα και το Αίγιο και με την απογραφή του 2011 παρέμειναν  μόλις 436 μόνιμοι κάτοικοι). Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν ΣΤΡΕΖΟΒΑ που δόθηκε από Σλάβους έποικους (που ήρθαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα) και σημαίνει βελανιδιά ή δάσος με βελανιδιές. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Η σύγχρονη ονομασία ΔΑΦΝΗ, οφείλεται στην μυθολογική κόρη του ποταμού Λάδωνα, που μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Η Δάφνη ανήκει στην ομώνυμη τοπική κοινότητα της Δημοτικής ενότητας Παΐων, του Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας. Από το 1912 έως το 1946 ήταν κοινότητα Δάφνης- από το 1946 αναβαθμίστηκε σε Δήμο Δάφνης - από το  1997 ορίστηκε ως έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Παΐων και τέλος το 2010 προσαρτήθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Καλαβρύτων.

Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, αφού σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, που προσφέρονται για kayak, rafting, κωπηλασία, ψάρεμα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης διάφορες διαδρομές για πεζοπορία όπως το δάσος της Μπαρμπούς ,το Τρικάμαρο γεφύρι κ.α.

Απέχει 220 περίπου χιλιόμετρα από Αθήνα, 44 χιλιόμετρα από Καλάβρυτα, 110 χιλιόμετρα από Πάτρα και 68 χιλιόμετρα από Τρίπολη.

Η Δάφνη είναι γραφικό και καταπράσινο χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα όπως το παλαιοχριστιανικό μοναστήρι, εκκλησίες και ξωκλήσια, παλιά σχολεία εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, βρύσες, καλντερίμια,κ.α. Διαθέτει ξενοδοχεία και ξενώνες, σούπερ-μάρκετ και μίνι μάρκετ, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, cafe-bar, παιδική χαρά, χώρος parking και χώρους αναψυχής. Τέλος από κρατικές υπηρεσίες διαθέτει Ιατρείο (παράρτημα κέντρου υγείας Κλειτορίας), υπηρεσίες Δήμου, Βοήθεια στο σπίτι, Κ.Ε.Π., που βρίσκονται στο κέντρο της Δάφνης, με την πανέμορφη , μεγάλη πλατεία με τη μοναδική θέα!

Sign In