Λαογραφικό μουσείο Καμενιάνων

Φωτίζοντας με γνώση και σεβασμό το παρελθόν του τόπου μας, κάνουμε λαμπερότερο το μέλλον του.

Σ’ αυτό το χώρο του Δημοτικού Σχολείου και νυν Λαογραφικού-Ιστορικού-Αρχειακού Μουσείου Καμενιάνων, στεγάζεται ο ψυχισμός μας. Εδώ ανοίξαμε τα μάτια μας αντίκρυ στον ήλιο και πρωτοείδαμε το φως της γνώσης που φώτιζε και φωτίζει τα σκοτάδια για το υπόλοιπο της ζωής μας. Στα κατοπινά χρόνια τούτος ο χώρος στεγάζει το ιστορικό παρελθόν και τις δράσεις των προγόνων μας, μεταφέροντας εκείνο τον προγονικό αντίλαλο ολοζώντανο μέχρι τις μέρες μας, σαν ένα γλυκό νανούρισμα που κοιμίζει τις αραχνιασμένες σκέψεις μέσα στης γαλήνης την βυζάχτρα αγκαλιά και τις μετατρέπει σε όνειρα κι ελπίδες για το αύριο.

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο των Καμενιάνων-Ίδρυση πορεία

Απ’ τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καμενιάνων. Είναι ένα όμορφο κτίσμα του 1928. Λειτούργησε από το 1928 ως Δημοτικό Σχολείο, για τα χωριά Καμενιάνους-Δροβολοβό και ενίοτε και για το Δεσινό, έως το 1981 που σταμάτησε η λειτουργία του λόγω μειωμένου αριθμού μαθητών. Στη συνέχεια λειτούργησε ως κοινοτικό γραφείο μέχρι τη δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων το 1999. Από το έτος 2000 άρχισε να διαμορφώνεται ανάλογα και να λειτουργεί ως Λαογραφικό και ιστορικό- Αρχειακό Μουσείο φιλοξενώντας ευρήματα, εκθέματα, φωτογραφίες, λαογραφικό υλικό σχετιζόμενο με τις ασχολίες των κατοίκων, και αρχειακό υλικό από την πρώην Κοινότητα Καμενιάνων, όπως επίσης και  από την λειτουργία του σχολείου σε παλαιοτέρους χρόνους και πολλά άλλα. Η συγκέντρωση μουσειακού και άλλου ενδιαφέροντος υλικού και εγγράφων  συνεχίζει να διευρύνεται και να πλουτίζεται μέχρι σήμερα.  

Η χρήση και η λειτουργία του Μουσείου ανήκει στον Σύνδεσμο Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Καλαβρύτων «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», που είναι και ο φορέας ίδρυσής του. Η επισκεψιμότητα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του εν λόγω Συνδέσμου Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη. Το Μουσείο έχει οδική πρόσβαση με αυτοκίνητο και διαθέτει ράμπα για ΑΜΕΑ.

Sign In