Κλήμα Παυσανία

Η περιοχή μας είναι φορτωμένη θρύλους και παραδόσεις και μια τέτοια παράδοση αφορά και το μοναδικό στο είδος του, φυσικό μνημείο, Κλήμα του Παυσανία.

Το κλήμα αυτό βρίσκεται στο δρόμο Καλαβρύτων Κλειτορίας-Τριπόλεως, στο Χάνι Κοτσιολέτη, Οικισμού Σελά Παγκρατίου Καλαβρύτων. Απέχει 10 χλμ από την Κλειτορία και 40 χλμ. από τα Καλάβρυτα.

Αναρριχώμενο στα τεράστια, αιωνόβια πουρνάρια, το κλήμα Παυσανία έχει 100μ. μήκος αποτελεί μια σύνθεση της φύσης, με ομορφιά απαράμιλλη. Ανακηρύχθηκε Διατηρητέο μνημείο της φύσης (έπειτα από ενέργειες του Συλλόγου Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών «Ο ΆΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ») με την υπ΄αριθμόν 44049/2526 απόφαση του κ. Υπουργού Γεωργίας (Φ.Ε.Κ. 738/2.3.1976). Σύμφωνα με το θρύλο, ο Παυσανίας ταξιδεύοντας από τον Ορχομενό Μαντίνειας  και περιηγούμενος στις όχθες του Αροανίου Ποταμού, στάθηκε για να αφουγκραστεί τους «άδοντες ιχθύες»! Θέλησε να διαπιστώσει ο ίδιος τη φήμη πως οι πέστροφες έκαναν ήχο όμοιο με τη λαλιά του πουλιού “τσίχλα”. Έκανε, έπειτα, μια στάση να ξεκουραστεί στη σκιά του Κλήματος και εντυπωσιασμένος από αυτό το σπάνιο και θαλερό φαινόμενο της φύσης συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να το προσέχουν και να το περιποιούνται.

3000 χρόνια - 1976: Διατηρητέο μνημείο της φύσης

Sign In