Καταρράκτες Αγίου Ταξιάρχη Βλασίας

Η Άνω Βλασία είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας, το οποίο ανήκει στο Δήμο Καλαβρύτων. Είναι χτισμένη στον Ερύμανθο, ανάμεσα στον κύριο ορεινό όγκο του και το Καλλιφώνιο όρος, το οποίο αποτελεί διακλάδωση του. Βρίσκεται στις παρυφές ενός πυκνού ελατόδασους, σε ύψωμα δίπλα από τον Σελινούντα ποταμό, ο οποίος έχει τις πηγές του στην ίδια περιοχή.

Αν και ανήκει στα ανεξερεύνητα χωριά της Αχαΐας, βρίσκεται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Πατρών - Καλαβρύτων. Απέχει μόλις 45 χλμ από την Πάτρα και 25χλμ από τα Καλάβρυτα.

Λίγο έξω από την Άνω Βλασία, προς την μεριά του δάσους, εκεί όπου υψώνεται ο Ερύμανθος, βρίσκονται οι Καταρράκτες του Άγιου Ταξιάρχη, ένα αληθινό θαύμα της φύσης, που καθηλώνει τον επισκέπτη! Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που πηγάζει από τον Ερύμανθο και χύνεται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες, (στην πραγματικότητα ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού, εκεί που το ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά. Είναι το σημείο όπου ενώνονται τα νερά με ορμή σε μία λίμνη για να πέσουν και πάλι στο Σελινούντα, ενώ δίπλα από αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό υπάρχει ένα μυστήριο σπήλαιο το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές, έχει υπόγειες λίμνες και όσοι το έχουν επισκεφτεί μιλούν για μαγευτικές εικόνες, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς κάπου αλλού.

Για να φτάσουμε σ’αυτό το σπάνιο μνημείο της φύσης, ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο νότια του χωριού και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πινακίδες, οι οποίες έχουν την ένδειξη "Καταρράκτες Αγ. Ταξιάρχη" και "Μονοπάτι 31", οδηγούμαστε να στρίψουμε δεξιά και να συνεχίσουμε σε χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί στους καταρράκτες του Άγιου Ταξιάρχη. Για να κατεβούμε στην όχθη του ποταμού και να δούμε τους καταρράκτες, έχουν κατασκευαστεί πέτρινα σκαλοπάτια, τα οποία κατηφορίζουν σε μια πλαγιά ανάμεσα σε πλατάνια, μέσα σε ένα καταπράσινο, ειδυλλιακό τοπίο.  Όταν κατέβουμε, αντικρίζουμε νερά από διάφορες κατευθύνσεις να σμίγουν πάνω από μια σπηλιά τρυπημένη στην οροφή, να πέφτουν με ορμή μέσα σε μια σκοτεινή λίμνη και να συνεχίζουν ώστε να ενωθούν με το ποταμό Σελινούντα. Μια εικόνα απαράμμιλης ομορφιάς, μια μοναδική έκφραση τελειότητας...

Sign In