Ιερός Ναός Αγίου Νεομάρτυρος Παύλου Αροανίας

O Άγιος Νεομάρτυρας Παύλος (Παναγιώτης Πανουτσόπουλος) γεννήθηκε το 1785, στο χωριό Αροανία (Σοποτό) του Δήμου Καλαβρύτων και βρήκε τραγικό θάνατο στις 22 Μαΐου του 1818, στην Τρίπολη, όταν θέλοντας να υπερασπιστεί την πίστη των προγόνων του, αποκεφαλίστηκε και έτσι είναι ένας από τους δύο πολιούχους της.

Προερχόταν από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς. Μικρός ακόμη πήγε στην Πάτρα και έμαθε την τέχνη του σανδαλοποιού και κατόπιν επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του και άνοιξε ένα εργαστήριο όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Αργότερα πήγε στο Άγιο Όρος, στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας και αφιερώθηκε στην μοναστική ζωή.

Στην Αροανία, ανηγέρθη, από το ζεύγος Ιωάννη και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, μεγαλοπρεπής, Ιερός Ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νέου Οσιομάρτυρος Παύλου, ο οποίος περιβάλλεται από το  Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών καθώς και τα υπόλοιπα προσκτίσματα, πνευματικό κέντρο, δανειστική βιβλιοθήκη, ξενώνες για αρχιερείς και φίλους του ιδρύματος. Ο γραφικός ναός του Νεομάρτυρα στο χωριό κοσμείται με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαίου.

Sign In