Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Δάφνη

Σε απόσταση 3χλμ. από τη Δάφνη και σε υψόμετρο 950μ. βρίσκεται η Ι. Μ. Ευαγγελίστριας, ένα γραφικό, βυζαντινό μοναστήρι με πολύ σημαντική για την περιοχή ιστορική πορεία.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πότε χτίστηκε το μοναστήρι, που κυμαίνονται από τον 11ο εως τον 16ο αι., από την Βυζαντινή εποχή εώς την περίοδο της Τουρκοκρατίας σύμφωνα με τις αγιογραφίες και άλλα στοιχεία που διεσώθησαν.

Η Μονή καταστράφηκε το 1770 από τους Αλβανούς, το 1826 από τον Ιμπραήμ, το 1833 αναστηλώθηκε και το 1854 διαλύθηκε και ερημώθηκε  μέχρι το 1979 οπότε και ανακαινίσθηκε και κατοικήθηκε από μια μοναχή.

Εκεί, ίσως υπήρχε το Παλαιομονάστηρο, το οποίο γιόρταζε την ημέρα της Αναλήψεως. Αργότερα εγκαταλείφθηκε όμως εξακολουθεί να τελείται η γιορτή της Αναλήψεως και από την Ι.Μ. Ευαγγελίστριας.

Στον Αγώνα του 1821 για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η Μονή έπαιξε σπουδαίο ρόλο καθώς όλοι οι οπλαρχηγοί περνούσαν από εκεί για πληροφορίες, τροφοδοσία κτλ.

Σήμερα αποτελεί ένα γυναικείο μοναστήρι που προσφέρεται για ηρεμία και θρησκευτική γαλήνη μέσα σ’ένα επιβλητικό, καταπράσινο τοπίο.

Sign In