Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό μνημείο, χτισμένο σε ρυθμό Βυζαντινό, λιθόκτιστο και κεραμόσκεπαστο, πιθανότατα από τον Θωμά Παλαιολόγο, γύρω στα 1400 μ.Χ, πέρασε στα χέρια του αδελφού του Κωνσταντίνου.
Εκείνη την περίοδο τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Τότε, ο Κων/νος Παλαιολόγος δώρισε το παλάτι στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από τη Χαλανδρίτσα και συγγενή της αυτοκρατορικής οικογένειας. Στη συνέχεια, έγινε η κατοικία του Τούρκου Μπέη και του Βοεβόδα διοικητή και μετά από Ενετούς και άλλους Έλληνες ιδιοκτήτες πέρασε στην ιδιοκτησία του Βασίλειου Τσαπάρα (εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε, ώσπου το δώρισε στο δήμο το 1977 με σκοπό να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κτίριο αυτό επέζησε από όλες τις καταστροφές που υπέστη η πόλη των Καλαβρύτων και επηρεάστηκε μόνο από τη φθορά του χρόνου. Το κτίριο διαρθρώνεται σε τρεις ορόφους με εμβαδόν 530 τμ. Διαθέτει καταχύστρα στη είσοδο, πολεμίστρες στο ισόγειο και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα και τζάκια τουρκικής μορφολογίας. H αναστύλωση του Αρχοντικού, που ολοκληρώθηκε το 2000, βασίστηκε στη μελέτη του αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Διονύση Βέρρα και έκτοτε χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, που φιλοξενεί εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια κλπ.