Ο Αρχαίος Κλείτωρ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες αρχαίες πόλεις της εποχής. Ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, γιο του βασιλιά Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα, γενάρχη των Αρκάδων. Πολλά από τα ερείπιά της (όπως το αρχαίο θέατρο) θα συναντήσουμε διάσπαρτα στον μεγάλο κάμπο της Κλειτορίας. Το θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα έχει ανασκαφεί σχετικά πρόσφατα, με τις έρευνες να έχουν φέρει στην επιφάνεια το κοίλο του θεάτρου και μερικά από τα εδώλια. Εκεί, στον προαύλιο χώρο του θεάτρου, παρουσιάζονται κατά τους θερινούς μήνες θεατρικές παραστάσεις.
Ο Αρχαίος Κλείτωρ, πόλη της ΒΔ Αρκαδίας, λεγόμενης Αζανίας στην αρχαιότητα, βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου χλμ. δυτικά της Κάτω Κλειτορίας και νότια της Άνω. Το όνομα του το οφείλει πιθανότατα στην περίκλειστη θέση του. Σύμφωνα με τους μύθους, ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, το γιο του Αζάνος, ο οποίος ήταν γενάρχης της Αρκαδικής φυλής των Αζάνων. Ο Παυσανίας αποτελεί τη σημαντικότερη ιστορική πηγή για την τοπογραφία, τα μνημεία και τους μύθους της περιοχής, ωστόσο αξιόλογη και διαφωτιστική είναι η μαρτυρία και προγενέστερων πηγών όπως ο Πίνδαρος, ο Ξενοφών, ο Πλούταρχος, ο Πολύβιος, ο Λίβιος. Πολλοί ξένοι περιηγητές, οι Curtius, Dodwell, Leake, Frazer, Lebas, Bursian, Vischer και άλλοι, καθώς και ο Έλληνας ιστοριοδίφης Γ. Παπανδρέου, επισκέφθηκαν την πόλη και, στηριζόμενοι στις αρχαίες πηγές και τα ερείπια, διατύπωσαν τις απόψεις τους για τη μνημειακή τοπογραφία.
Ο οχυρωματικός περίβολος υπολογίζεται ότι την περιέτρεχε σε συνολικό μήκος γύρω στα 3000 μ. ορίζοντας την έκτασή της στα 577 στρέμματα περίπου. Η λίθινη κρηπίδα του τείχους είναι δομημένη κατά την έμπλεκτη τεχνική με εφαρμογή του τραπεζιόσχημου συστήματος. Το εποικοδόμημα του λιθολογήματος ήταν από πλίθρες. Στη ΝΔ πύλη επισημαίνονται δύο φάσεις των ελληνιστικών χρόνων και ορίζεται μια παλαιότερη χωρίς να είναι δυνατόν ακόμη να προσδιορισθεί επαρκώς χρονολογικά.Το θέατρο χωροθετείται ΝΔ της πόλης και σημείωνει ενδείξεις ύπαρξης διαζώματος.