Αρχαίο Λεόντιο

Απέναντι από το χωριό Άνω Βλασία,  βρίσκεται το Αρχαίο Λεόντιο, μια πόλη με σημαντική στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, καθώς ήταν χτισμένη ακριβώς στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας. Το Αρχαίο Λεόντιο άκμασε ιδιαίτερα τον 4ο αιώνα πΧ., μα παρόλο που ήταν οχυρωμένο με τείχη και πύργους, καταστράφηκε στα τέλη του 3ου αιώνα πΧ., από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε΄. Για πολλά χρόνια οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν το Λεόντιο στους νότιους πρόποδες του Παναχαϊκού. Το 1958, όμως, μια σύντομη ανασκαφή στο λόφο Καστρίτσι αποκάλυψε το κοίλο του θεάτρου, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλαγιά του λόφου, μέσα από τα τείχη της αρχαίας πόλης.

Πρόκειται για αρχαία πόλη της Αχαΐας που είχε ιδρυθεί από τους Ίωνες. Καταστράφηκε στα τέλη του 3ου αιώνα πΧ. από τον Φίλιππο τον Ε' της Μακεδονίας. Σήμερα έχουν ανασκαφεί σε λόφο τρία χιλιόμετρα ΒΔ της Βλασίας, τείχη από την ακρόπολη της αρχαίας πόλης και στην ανατολική πλαγιά του λόφου ένα αρχαίο θέατρο. Στο σημερινό Λεόντιο που βρίσκεται 26χλμ. βόρεια της Βλασίας έχει βρεθεί ναός της Αρτέμιδος, που πιστεύεται ότι ήταν πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε προς Αρκαδία.

Ο W.M. Leake ταύτισε τα ερείπια του λόφου Καστρίτσι, που βρίσκεται 3χλμ. του μοναστηριού της Βλασίας, με εκείνα της αρχαίας Τρίτειας, ενώ την Αχαϊκή πόλη Λεόντιο την τοποθέτησε στο σημερινό χωριό Λεόντιο (πρώην ονομασία: Γουρζούμισα). Η γνώμη του θεωρήθηκε σωστή για πολλά χρόνια, ώσπου ο A. Wilhelm υποστήριξε την άποψη ότι η αρχαία Τρίτεια ή Τριταία βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα Τριταίας, άποψη που αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τον Π. Νεράντζουλη. Ο Έλληνας ιστορικός Πολύβιος συγκαταλέγει το Λεόντιο στις πρώτες δώδεκα αχαϊκές πόλεις, καθώς και στις δέκα που εξακολουθούσαν να υπάρχουν στην εποχή του. Στο λόφο Καστρίτσι σώζεται οχυρωματικός περίβολος, οι πύργοι και η ανατολική του πύλη. Το 1958, ο Ν. Γιαλούρης ανέσκαψε το θέατρο, που βρίσκεται εντός των τειχών στα βορειοανατολικά του λόφου, του οποίου σώζονται οι πάροδοι και εννέα σειρές εδωλίων. Σε ολόκληρο το λόφο είναι ορατά θεμέλια οικιών και άλλων κτιρίων.

 

Αρχαίο Θέατρο Λεοντίου

Το κοίλο του θεάτρου ανακαλύφθηκε το 1958 από τον Ν. Γιαλούρη, κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Σήμερα έχουν αποκαλυφθεί εννέα σειρές εδωλίων, λείψανο των οχυρώσεων και των πύργων της ακρόπολης, καθώς και ερείπια τριών μεγάλων κτιρίων. Οι πάροδοι του θεάτρου σώζονται σε ύψος δύο μέτρων ενώ από τα πέτρινα εδώλια του θεάτρου οι αρχαίοι Λεοντιείς έβλεπαν την λαμπρότητα της Αχαϊκής φύσης, τα ελατοδάση του Ερύμανθου και τη κοιλάδα του Σελινούντα.

Sign In