Αρχαία Ψωφίδα

Στην τοποθεσία Τριπόταμα, μπορούμε να δούμε σήμερα λίγα διασωζόμενα λείψανα (τμήματα του αρχαίου τείχους της ακρόπολης) της αρχαίας πελασγικής πόλης Ψωφίδας. Σε αυτή συμβολή των τριών νομών (Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας), αλλά και των τριών παραποτάμων του Ερυμάνθου, αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη, σε περίοπτη θέση, την ομορφιά της οποίας εξήρε και ο ιστορικός Πολύβιος.

Η Αρχαία Ψωφίδα Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της εθνικής οδού Πατρών Τριπόλεως, απέχουσα 90 χλμ. από την Πάτρα, 50 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 57 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία.

Η Ψωφίς ήταν σημαντική αρχαία πόλη, η ακρόπολη της οποίας κατά τον 13ο με 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο από Φράγκους και Βυζαντινούς. Ιδρύθηκε από Πελασγούς και ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Αρκαδίας. Ο Ψώφις, γιος του Άρρωνα, θεωρείται οικιστής της Ψωφίδας. Η αναφορά της πόλης από τον Όμηρο, ότι δεν συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο, μαρτυρά ότι τον 13ο αι. π.Χ. ήταν συγκροτημένο κράτος. Ερείπια της Αρχαίας Ψωφίδας και λείψανα του αρχαίου τείχους της πόλης είναι ορατά κυρίως μέσα στο χωριό Τριπόταμα, δίπλα στα σπίτια, μέσα σε ιδιοκτησίες. Είναι χτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα δόμησης, ανάμεσα στο οποίο παρεμβάλλεται το πολυγωνικό. Το εξωτερικό μέτωπο του τείχους ενισχύεται από αμυντικούς πύργους τετράγωνης κάτοψης και ένας μόνο στη ΒΔ πλευρά είναι ημικυκλικός. Η περίμετρός του υπολογίζεται σε μήκος 3.108μ. Το κωνοειδές ύψωμα του Παλιόκαστρου τειχίστηκε και αποτέλεσε την ακρόπολη της πόλης. Το θέατρο, παρά τις συστηματικές έρευνες, δεν έχει έρθει στο φως. Διακρίνεται ο οχυρωματικός περίβολος και δύο πύργοι. Ο μεγαλύτερος από τους δύο προς τα δυτικά σώζεται σε μέγιστο ύψος 2 μέτρα. Νότια από τους πύργους έχουν ανασκαφεί τα θεμέλια μιας εκκλησίας. Στους πρόποδες του λόφου υπάρχει το μοναστήρι της Κοίμησης με περίβολο οχυρωματικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1825 και καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ το 1826. Επαναλειτούργησε σαν εκκλησία και σχολείο τις επόμενες δεκαετίες αλλά εγκαταλείφθηκε μέσα στον 19ο αιώνα.

Η Ψωφίδα ήταν τόπος φημισμένος, μία περίφημη Αρκαδική πόλη, γνωστή για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, τα δημόσια κτίρια και τα σπουδαία της τείχη. Εκεί έζησε, σύμφωνα με χρησμό του Μαντείου των Δελφών, «ο ευτυχέστερος, όλων των ανθρώπων, ο εκ Ψωφίδος Αγλαός». Η πόλη συνδέεται και με το μύθο του Ηρακλή, που σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο και έφυγε με την κόρη βασιλιά Έρυκα την Ψωφίδα στη Φυγία. Εκεί η Ψωφίδα θα γεννήσει δίδυμα από τον Ηρακλή, τον Πρόμαχο και τον Εχέφρονα, που θα γίνουν ηγέτες και ήρωες της πόλης.

Το όνομα της πόλης προέρχεται είτε από τον Ψώφιν, απόγονο του Ερυμάνθου, είτε από την Ψωφίδα, που παντρεύτηκε ο Ηρακλής.

Sign In