Αρχαία Πάος

Η αρχαία Πάος, ή Παίον σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδικής Αζανίας. Δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, όμως στην ακρόπολή της διατηρείται ακόμα δεξαμενή με πήλινο αγωγό, ενώ έχουν βρεθεί λείψανα της πόλης, θεμέλια αρχαίου οικοδομήματος (ίσως ανακτόρων), θεμέλια ναού των Διόσκουρων, μια πύλη και ορθογώνιοι πύργοι, όστρακα, αρχαία νομίσματα και νεκροταφείο.

1 χλμ. ανατολικά από το χωριό Παλαιός Πάος, πάνω στην Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως, νότια από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η αρχαία Πάος ή το Παίον, όπως αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, στην περιοχή με την ονομασία Αζανιάς. Η πόλη εκτεινόταν στο πλάτωμα κάτω από το λόφο Σκουπίτσα, ενώ επάνω στο λόφο, ανατολικά του χωριού Νέα Πάος, ήταν η ακρόπολη. Κάτω από το λόφο υπάρχει εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ενώ εκεί κοντά είναι και οι πηγές του ποταμού Καλαθά.

Πρόκειται για μικρό λόφο, που χωρίζεται από το βουνό της Τρίφτας ή του Προφήτη Ηλία με διάσελο στα βόρεια. Έχει ύψος 70μ. και είναι τειχισμένος. Ο χώρος δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Μέσα στον οχυρωματικό περίβολο σώζονται θεμέλια τοίχων, που ανήκουν σε οικοδομήματα και αναλήμματα. Στην κορυφή του λόφου σχηματίζεται μικρό πλάτωμα, στη νότια πλευρά του οποίου είναι ορατά θεμέλια οικοδομήματος, που ίσως ανήκει σε ναό, ενώ υπάρχουν ακαθόριστα ερείπια χωρίς να διακρίνονται πύργοι ή κατοικίες. Στα νότια της ακρόπολης, τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και οι κεραμίδες στέγης συνηγορούν στο γεγονός ότι εδώ πρέπει να αναζητηθεί η αρχαία πόλη, αφού βρίσκεται κοντά στην ακρόπολη.

To χωριό Παλιός Πάος, που είναι δίπλα, παλιότερα ονομαζόταν «Νέος Πάος». Εδώ εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι από το χωριό Πάος το 1970 λόγω κατολισθήσεων στο παλιό χωριό. Υπάρχουν άλλοι δύο οικισμοί στην περιοχή με την ονομασία Πάος (Πάος-Αβρότι και Πάος-Μπάφι), που έχουν αξιόλογους Μεσαιωνικούς οικισμούς και οχυρώσεις. Η ονομασία του παλιού Πάου (εγκαταλελειμμένου πλέον, παραδοσιακού οικισμού) ήταν Σκούπι. Κατά την Ελληνιστική περίοδο, η Πάος προσαρτήθηκε στην αρχαία πόλη-κράτος του Κλείτορα. Στα ρωμαϊκά χρόνια είχε ήδη περιπέσει σε παρακμή. Ο Παυσανίας επισκέφτηκε την περιοχή το 170 μ.Χ. και τη βρήκε ερημωμένη. Λείψανα της πόλης, που ήταν ακμαιότατη από τους αρχαϊκούς χρόνους βρέθηκαν ανάμεσα στο χωριό Σκουπέϊκο ή Νέο Πάος και τα Βεσινέϊκα, και συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το χάνι του Καλαθά.

Sign In